Reformatus Egyház

 

reformatustemplomLelkipásztor: Hajdú Szabolcs Koppány
8093-Lovasberény, Kossuth u. 84.
Telefon: 30-532-95-40
Tel/Fax: 22-456-121
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Főgondnok: Dr. Komáromy János
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gondnok: Nagy István
Algondok: Meltzer Attila

Facebook

 

Lovasberény reformátora Sztárai Mihály volt 1530. körül. A falu a török időkben elnéptelenedett, 1637-ben a Tolna megyei Bikácsról jött az új népesség, haranggal és Kiskomáromi György lekipásztorral együtt. Őt azóta 12 lelkész követte a sorban.

Az ellenreformáció idején, később különösen Heister tábornok és a Cziráky grófok idején sokat szenvedett a gyülekezet.

A II. világháború után Komáromy János lelkészt elhurcolták, kitiltották a faluból, s két évig börtönben is volt. Az irattár, az olvasóköri és iskolai könyvtár a II. világháború alatt elveszett, illetve megsemmisült.

A gyülekezetnek már a háború előt is voltak szervezetei. Ilyen volt az Olvasókör, ahová csak férfiak járhattak. A nők részére Leány- és Asszonykör működött, ahol varrtak, horgoltak, beszélgettek az asszonyok, s ami a legfontossabb: bensőséges, jó kapcsolat alakult ki köztük. Régen rendszeresen tartottak egyházi bálokat, sajnos ez mára kiment a "divatból".

Napjainkban is összejárnak a református hívek Bibliát olvasni, imádkozni, elmélkedni, de szórakozni is. Hetente találkoznak az emberek a bibliaórákon és a vallásos esteken. Együttlétre kínálnak alkalmat a gyülekezeti csendesdélutánok is.
A gyerekeknek is lehetőségük van arra, hogy bekapcsolódjanak az egyházközség "vérkeringésébe". Évek óta megrendezik nyáron a Sámuel Bibliaiskolát, ahol kisebb-nagyobb gyerekek, fiatalok ismerkednek a közösséggel és a Bibliával. Karácsonykor a gyerekek nagy örömére együtt ünneplik meg Jézus születését, ekkor színdarabokat adnak elő, énekelnek és megajándékozzák egymást.

A lovasberényi reformátusok szeretettel ápolják testvérgyülekezeti kapcsolataikat. E törekvések támogatója és segítője dr. Komáromy János. Három község — Magyargoroszló, Regensdorf és Caslav — áll kapcsolatban a berényi reformátusokkal. Negyedévenként egyszer mind a négy gyülekezetben ugyanazon alapigéről szólnak a prédikációk, mindig másmás lelkipásztor javaslatára.

sztp

E-ügyintézés

eugyintezes

Fejlesztések

szechenyi2020

mfp

Szennyvíz projekt

szennyviprojekt

Keresés

Akadálymentes honlap

akadalymentes

Belépés

Hírlevél

Oldalainkat 81 vendég és 0 tag böngészi