Megnyitja kapuit a Lovasberényi Inkubátorház

inkubatorhazA Lovasberényhez tartozó Lujza majorban a volt szovjet laktanya területén 2014 júliusában megnyitja kapuit az inkubátorház. Ebből az alkalomból lehetőségem adódott arra, hogy néhány kérdést tegyek föl az inkubátorház egyik tulajdonosának, az építőmérnök Quirico Domonkosnak.

Riporter ( R ): - Mikor és hogyan kezdődött a volt szovjet laktanya felújításának terve?

Quirico Domonkos (Q.D.): - A kezdet 2005-re nyúlik vissza, amikor az osztrák partneremmel befektetés céljából egy olasz cégtől megvásároltuk a Can Kft-t és vele együtt a laktanya területét. Az olaszok csomagolástechnikával foglalkoztak, innen származik a társaság „can”- doboz elnevezése. A profilt nem, a nevet megtartottuk.

Ezután sokáig nem történt semmi, mígnem 2008-ban barnamezős fejlesztésekre Európai Uniós pályázati lehetőségek nyíltak meg. Volt gimnáziumi osztálytársammal, Tekeres Ildikó építésszel végigjártuk az omladozó, roskadozó épületekkel teli területet. Fantáziánk, tervező elménk a romok tetején meglátta a jövőt. Ezután beindult a gépezet. Pályázatkeresés, pályázatírás következett, ami elsőre nem járt sikerrel, de a másodszori próbálkozás meghozta az eredményt. Lehetőséget kaptunk a terv megvalósítására! Következett egy, a megvalósítás iránt elkötelezett csapat felállítása, ami kulcskérdést jelentett a folyamatban.

R.: - Ha jól emlékszem, ez időben egybe esett a gazdasági válság kezdetével.

Q.D.: - Igen, sajnos. Ez nagyon megnehezített az építést. Sokszor óriási hitre és elszántságra volt szükség ahhoz, hogy továbblendüljünk egy-egy kilátástalannak tűnő helyzeten.

R.: - Mit jelent az a fogalom, hogy „inkubátorház”?

Q.D.: - Ebben a vonatkozásban az inkubátor kifejezés az ide betelepülő vállalkozások számára nyújt – egyfajta – védelmet, biztonságot. Teszi ezt a házban megtalálható sokféle szolgáltatás - ….. -, valamint a korszerű, környezettudatos technika beépítése által. Az új és fiatal (1-3 év) vállalkozások a költséghatékony üzemeltetési díjon túl 10-30 %-os kedvezményt is kaphatnak a bérleti díj összegéből. Ez az inkubátorház abban tud még más lenni, hogy a meglévő külföldi kapcsolatok segítségével a kisvállalkozásoknak munkaszerzésben is tud segítséget nyújtani. Tehát a kedvező feltételek mellett – mint egy inkubátorban – megerősödhetnek, kiteljesedhetnek a vállalkozások.

R.: - Milyen irodahelyiségek állnak a bérlők rendelkezésére?

Q.D.: - A házban 21 db iroda található. A legkisebb 12 nm-es, a legnagyobb 97 nm-es. Négy nagy helyiség áll rendelkezésre - 51, 75, 91, 99 nm -, amelyeket igény szerint leválasztásokkal további kisebb területekre tudunk osztani. Ezen kívül tárgyaló, konferenciaterem, valamint egy rendezvényterem is kialakításra került. Exkluzivitása miatt itt akár továbbképzéseket, bemutatókat, különböző eseményeket is meg lehet rendezni.
A legkorszerűbb beléptető, felügyelő rendszer beépítése mellett recepció és éjszakai őrzés-védelem vigyáz a vállalkozások biztonságára. Miután akadálymentesítve van az épület – lift, mozgáskorlátozottak számára mellékhelyiségek -, bármilyen fogyatékkal élőknek is megfelelők lehetnek az irodák.

R.: - Egy gyönyörű üzemcsarnok is felépült a ház mögötti területen…

Q.D.: - Igen. Ezt az attraktív csarnokot is Tekeres Ildikó álmodta meg, mi meg felépítettük. Templomszerű kupolája nem csak szép, de 2 db 10 tonnás daru beépítésével a környék legnagyobb teljesítményű csarnokának mondhatjuk. Teljes kapacitásában kb. 40-50 fő dolgozhat itt. Az építmény egy része már kiadásra is került. Norvég megrendelésre rövidesen itt rozsdamentes anyagok megmunkálását kezdjük meg.

R.: - Az inkubátorház mivel segíti, könnyítheti meg a környék lakosai, valamint az itt dolgozó munkavállalók életét?

Q.D.: - Lehetőség van egy közért kialakítására az egyik földszinti helyiségben, ami nagy segítség lehet az itt, Lujza majorban élők helyzetének megkönnyítésére. Egy gyorsétkezde működésének feltételeit is kiépítettük egy étterem helyiség és az ehhez tartozó konyhai rész teljes körű kialakításával. Ezek üzemeltetésére már több érdeklődő is jelentkezett, de még nem találtuk meg a megfelelő vállalkozót. Ez a két szolgáltatás jelentősen emelheti mind az épületben dolgozók, mind a környék lakóinak komfort érzetét.

R.: - A projekt megvalósításában kik segítették Önt?

Q.D.: - Büszkén mondhatom, hogy közvetlen munkatársaim kicsi, de nagyon elszánt csapatként küzdötték végig velem a projektet. Az ő kitartásuk és biztatásuk sokszor adott erőt nekem is.
A fővállalkozó, a Marking Multiprofil Kft. rengeteg alvállalkozóval dolgozott az építkezésen, akik 80 %-ban Lovasberényből, Székesfehérvárról és a környékről jöttek ide. Így elmondhatom, hogy a válság  idején sok vállalkozónak adott munkát ez a beruházás.

R.:- Milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan?

Q.D.: - A pénzügyi, gazdasági válság következményeként kialakult nehézségek ellenére elsősorban azt remélem, hogy 1-2 év alatt az inkubátorház megtelik lakókkal. Hiszem, hogy megtalálják ezt a nyugodt, alkotásra megfelelő, gyönyörű helyet azok a vállalkozók, akik nem függnek az urbanizált léttől. Tevékenységüket 15 km-re a nagyvárostól is el tudják képzelni, végezni.
Cégtársammal, Stadler Christiánnal hosszú távú terveink között szerepel a laktanya egy másik épületének felújítása is. Ide egy 24 apartmanból álló kis motelt építenénk, amelynek már a tervei is elkészültek, sőt az épület előkészítését is megkezdtük. A földszintre egy kávézót is építenénk, amely terasza az újonnan kialakított tó partjára nyúlik be. Hangulatos pihenőhelyet biztosítva ezzel az ország más részeiből hét közben a csarnokban munkát vállalóknak, hét végén pedig a környéken kerékpározó, vadászó, horgászó turistáknak.

Örömmel tölt el, hogy részese lehetek a romos és lepusztult szovjet laktanya helyén kialakuló korszerű, minden igényt kielégítő gazdasági központ létrehozásának, ami a környék felemelkedését, bekapcsolódását eredményezheti az ország gazdasági életébe.

K.M.I.

Fejlesztések

szechenyi2020

mfp

E-ügyintézés

eugyintezes

Szennyvíz projekt

szennyviprojekt

Keresés

Akadálymentes honlap

akadalymentes

Belépés

Hírlevél

Oldalainkat 255 vendég és 0 tag böngészi