Tűztorony

 

tuztoronyA Tűzoltó Egyesület megalakulása egy szomorú eseményhez fűződik. 1878. június 26-án erős északi szél fújt. A Hunyadi utcában kéménytűz ütött ki, majd a ház fazsindelyes teteje tüzet fogott. A lángok átterjedtek a szomszéd házakra és a Rákóczi utcára is. Alig egy óra alatt 26 ház vált a tűz martalékává.

 
Egy hónap sem telt el, s a község vezetői és földesura Gróf Cziráky Béla július 18-án 43 önkéntessel megalakította a tűzoltóságot. A kiegyezést követően Lovasberényben is alapvető változások következtek be. Az önkormányzat és a helyi társadalom önszerveződése egymást erősítő folyamatnak bizonyult. A képviselő-testület felkarolta a tűzoltóegylet törekvését, a tűzoltószertár létesítését. Támogatta a segélyegylet és a népkönyvtár megszervezését. 1892-ben megvásárolta az izraelita hitközségtől a rabbi lakását, amelyet tűzoltószertárnak alakítottak át. Bővítésére 1907-ben került sor, ekkor épült az őrtorony, felújították a szertárakat és a segélyegylet is helyiségeket kapott az épületben. A községi erőforrásokból végrehajtott beruházás meghaladta a tizenhatezer koronát. A segélyegylet éves bérleti díjat fizetett a helyiségek használatáért. Ugyanakkor a képviselő-testület megduplázta a tűzoltóegylet támogatását: a kétszáz korona segélyt 1910. január 1-jétől négyszáz koronára emelte fel. 1903-ban gazdasági népkönyvtárat létesítettek, a képviselő-testület a földművelésügyi tárca segítségével a népkönyvtári helyiséget is a tűzoltószertár épületében rendeztette be.
 
Ma az egyesület már nem létezik és a tűzoltótorony is elvesztette régi rendeltetését. 2000-ben a Millennium tiszteletére felújították a falu központjában álló építményt, ami ma idegenforgalmi látványosság. Az épületegyüttesben a Művelődési Ház működik.
 
(Az összeállítás a "Száz magyar falu könyvesháza Lovasberény" című könyv alapján készült.)